Vælg en side

Denne blogs forfatter, Viggo Dahl Sørensen, har skrevet en bog om sin barndom på Søbjerggård nord for Ikast i 1950’erne. Foto: Privat.

Til november udkommer min erindringsbog om min barndom på Søbjerggård i 1950’erne. Vi er nu i år 2019, altså næsten 70 år efter den periode af mit liv, jeg har skrevet om. Det vil sige mere end to generationer siden – en generation er 30 år.

Bogen er skrevet udelukkende ud fra det, jeg kan huske, og jeg ønsker, at læserne får et indblik i den tid, ”langt ude på landet” i små kår, hvor der ofte manglede en masse, men hvor vi som børn aldrig manglede noget.

Jeg fortæller et sted i bogen, at om vinteren var der altid meget sne, og et år var Søbjerg Bakke føget til med sne, men så mødtes en 30-40 mand med skovle, og mændene stillede sig op i rækker. De første kastede sneen op ad skrænten til den næste række, og de videre til den øverste række af mænd, ja, det var lige som i gamle dage, når der blev gravet kul med skovl – og det her var jo gamle dage.

Om sommeren var der altid sol, det regnede aldrig, og vi løb i korte bukser, bar overkrop og bare tæer hele sommeren – skønt!

Men der var jo også forår og efterår, og som den yngste af  fem børn på en stor gård med 100 tdr. land var der altid nok at lave.

Med fem heste i min tidlige barndom og frem til den første ”Grå Ferguson”, og så ellers ”Den røde 35” – en Bukh 302 – en Fordson Major – så tog udviklingen fart.

Jeg har også forsøgt at beskrive arbejdet i marken med de forskellige landbrugsmaskiner, der nu var opfundet på den tid. Det var en tid med mange nye opfindelser. Min far var født i 1901 og døde i 1996, og jeg udtalte ofte, at jeg aldrig ville komme til at opleve en udvikling som det, min far var vidende til. Det kom ikke til at passe.

 

Forudbestil bogen

”Min barndom på Søbjerggård i 1950’erne” bliver på ca. 160 sider og kommer til at koste 169 kr. (inkl. moms, eks. porto).

Bogens oplag afhænger af forudbestillingerne, og derfor kan du allerede nu og her forudbestille dit eksemplar og først betale, når bogen udkommer.

Luftfoto af Søbjerggård i 1950’erne. Foto: Danmark set fra luften. Det kongelige Bibliotek.

Om Viggo Dahl Sørensen

Viggo Dahl Sørensen er født i 1947 på Søbjerggård som den yngste af fem søskende. Erindringsbogen “Min barndom på Søbjerggård i 1950’erne” udkommer på forlaget UBIREX midt i november 2019.