Vælg en side
Rød terorr under Den Kolde Krig af Christian Ingemann Nielsen.

FORLAGETS UDGIVELSER

UBIREX er et nicheforlag med fokus på historiske bøger og erindringer. Forlaget har indtil videre udgivet bøger om foreningshistorie, kirkehistorie, slægtshistorie, byhistorie, skolehistorie – og en enkelt kogebog.

Nedenfor kan du se alle udgivelserne. De nyeste står først – derefter står bøgerne alfabetisk efter titel.

RØD TERROR UNDER DEN KOLDE KRIG

Efter succesen med Den Kolde Krigs dobbeltagenter har journalist og forfatter Christian Ingemann Nielsen kastet sig over de terrorgrupper, der fra 1960’erne og op i 1990’erne ramte den vestlige verden. Rød terror under Den Kolde Krig tager terrorister som venezuleanske Carlos og japanske Fusako Shigenobu under behandling tillige med bl.a. tyske Rote Armee Fraktion, franske Action Directe, italienske Brigate Rosse (De Røde Brigader) samt Blekingegadebanden fra Danmark.

Egentlig var modparten de diktatoriske regimer i Østeuropa. Men den indre fjende – de kommunistiske terrororganisationer, der med våben i hånd ofte drømte om at skabe lignende tyrannier på denne side af jerntæppet – udgjorde under Den Kolde Krig den reelle og håndgribelige sikkerhedsrisiko i Vesteuropa. Journalist og forfatter Christian Ingemann Nielsen tegner i denne bog miniportrætter af disse terrororganisationer, også med fokus på den nyeste forskning om bl.a. Østblokkens hjælp til terroren i Vest.

Køb bogen i webshoppen.

Mine to liv

VINTERLÆRERINDEN

Vinterlærerinden af Nora Højhave Kongsholm er baseret på fortællingen om Margrethe Rasmussen (født Laursen, 1909-2011) og hendes kamp for at blive anerkendt som lærerinde i 1930’erne, hvor kvindernes plads på arbejdsmarkedet endnu ikke var en selvfølge. Grete, som hun kaldte sig, bevæbnede sig med stædighed og en cykel, hvorefter hun tog vikarjobs rundt omkring samt arbejdede som vinterlærerinde på en lille landsbyskole. Undervejs får vi et indblik i Gretes tanker om det traditionelle arbejdsmarkeds forhold til kvinder og i livet på landet i 1930’erne.

Vi følger Grete som ung lærerstuderende på Gedved Seminarium,  som privatlærerinde på en fynsk herregård, hvor hun blev modarbejdet af en jaloux kokkepige, som vinterlæarerinde i Kokspang ved Varde, på Samsø, i Nordjylland på Karmisholt Skole, på Fanø og med et hold skolepiger på cykeltur fra Fanø til Skagen og retur. Alt er fortalt igennem Gretes øjne, og vi får et enestående indblik i hendes tanker igennem de mange hundrede breve, som hun sendte hjem til forældre og søskende i Bindslev i Nordjylland. Efter 10 år med løse ansættelser lykkedes det hende endelig at få ansættelse på Tårs Skole i Vendsyssel, hvor mange stadig husker hende som en dedikeret lærer.

Grete efterlod sig en mængde breve skrevet til sine forældre, og dem har datteren Nora Højhave Kongsholm bearbejdet og omdannet til en levende fortælling i romanform. Undervejs er flere af brevene gengivet, og vi følger skiftevis håb om et fast job og frustration over ikke at blive anerkendt arbejdsmæssigt og lønmæssigt, fordi hun er kvinde. Alle navne og begivenheder har fundet sted, kun samtaler og tanker kan have haft en anden form.

Køb bogen i webshoppen.

Mine to liv

HVAD ER ET KULTURMILJØ?

Lektor Per Grau Møller ved Syddansk Universitet er forfatter til Hvad er et kulturmiljø?, der handler om identifikation og udpegning af kulturmiljøer. Per Grau Møller tager udgangspunkt i landskabets karakter som et kulturlandskab. Langt de fleste steder kan historien stadig erkendes med de rigtige briller på, og vi kan tale om et kulturmiljø. Den officielle definition af et kulturmiljø er ”et geografisk afgrænset område, der i sin fremtræden afspejler væsentlige træk af den samfundsmæssige udvikling”. Det vil f.eks. sige en landsby, et herregårdsmiljø, en stationsby eller et institutionsområde, hvor den historiske oprindelse og udvikling stadig er tydelig.

Køb bogen i webshoppen.

Mine to liv

DER ER ALTID LYS FORUDE

Læs Nora Kongsholms reflekterende og opmuntrende erindringsbog Der er altid lys forude. Nora  Kongsholm voksede op i Tårs i 1950’erne og 1960’erne – et trygt og lille samfund, hvor hendes far drev planteskolen Højhave, og hendes mor var lærer. Imidlertid kom forældrenes skilsmisse til at præge en stor del af hendes ungdom og voksenliv, for dengang var det slet ikke normalt, at folk gik fra hinanden.

Med små anekdoter bliver vi ført igennem Nora Højhave Kongsholms liv – både de morsomme oplevelser og de tragiske begivenheder, som kom til at påvirke hendes livsbane, deriblandt tabet af sin første mand. Hun blev uddannet pædagog og har været børnehaveleder og dagplejepædagog. Fra Tårs kom hun til Herning, Aalborg, Gadbjerg, Brejning og Sunds. De sidste mange år har hun boet i Gjellerup ved Herning, og nu har hun brugt en del af sin pensionisttilværelse på at skrive nogle af de både sjove og alvorlige minder ned.

Bogen er illustreret med tegninger af Jens Schmidt-Andersen, som er en god ven af familien, og fotografier fra forfatterens liv.

Køb bogen i webshoppen.

Mine to liv

MINE TO LIV

Mine to liv af Peter Refsing handler om forfatterens liv før og efter en operation, der endte galt og gav ham en motorisk hjerneskade, så han fik problemer med at styre venstre arm og ben, og en méngrad på 100 %.

Mine to liv er opdelt i to. Første del foregår indtil 1992. Peter Refsing er født i Vonge ved Vejle i 1952 og havde en kærlig opvækst på landet. Faderen arbejdede ved møllen og moderen på kroen. Senere flyttede familien til Rødekro. Barndomskapitlerne er fyldt med humor og morsomme historier om forældre med lune, som lærte deres børn, at der skulle arbejdes for føden. Peter Refsing kom i lære hos FDB, og i den forbindelse mødte han sin kone, Rita, som han har to børn med. Senere blev han brugsuddeler i Gadbjerg.

Bogens anden del begynder med en tilsyneladende banal operation for struma i 1992. Operationen går galt, og Peter Refsing får en motorisk hjerneskade, der kræver flere års genoptræning på bl.a. Vejlefjord og Thommysminde Centeret. På det tidspunkt var Peter Refsing lagerforvalter i en virksomhed, men kom aldrig tilbage til arbejdet. I stedet for valgte han at hjælpe andre mennesker. Han har arbejdet som frivillig bl.a. Café Parasollen i Vejle, hvor han fik etableret en gratis bisidder- og gældsrådgiverordning for brugerne. Desuden har han siddet i menighedsrådet i Gadbjerg samt både før og efter hjerneskaden også som hjælper hos FDF-spejderne. Peter Refsing bor i Gadbjerg med sin kone Rita.

Peter Refsing har skrevet Mine to liv for at inspirere andre og vise, at man godt kan få et liv fyldt med mening og glæde, selv om man har skullet kæmpe sig tilbage fra et alvorligt handicap. Han er et troende menneske, og troen har hjulpet ham videre.

Køb bogen i webshoppen.

DEN KOLDE KRIGS DOBBELTAGENTER

Den Kolde Krigs dobbeltagenter er en populærvidenskabelig fremstilling med fokus på agenternes motiver og fremgangsmåde, og dermed henvender bogen sig til alle, der har interesse i efterkrigstidens spioner. Forfatteren beskriver 12 af de største spioner, afhoppere og forrædere på begge sider af jerntæppet – fra Cambridgespionerne i England over Oleg Penkovskij i Sovjetunionen til Aldrich Ames i USA. Hvem var de? Hvorfor gjorde de, som de gjorde, og hvordan blev de afsløret?

Christian Ingemann Nielsen (f. 1971) er opvokset i Odense og bor i Fredericia. Han er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus og er mangeårig journalist, redaktør og kommunikationschef. Han har også studeret historie, ligesom han en kort overgang var særlig rådgiver i Forsvarsministeriet. Derudover er han gift, far til to voksne sønner og inkarneret OB- og landsholds-fodboldfan.

Køb bogen i webshoppen.

 

SPOR I HEDEN

Spor i heden er skrevet af Henning Rahbæk Ahler og baseret på virkelige begivenheder.

Spor i heden foregår fra 1843 til 1875 og handler om et almindeligt bondeliv på den jyske hede og er bygget på virkelige personer og begivenheder. Romanen begynder, da Karen Christensdatter i Ådum forlader mand og fire børn, og vi følger hendes historie. Hvilke muligheder havde en fraskilt kone på 45 år dengang? Det var ganske usædvanligt.

Køb bogen i webshoppen.

 

ALLE UDGIVELSER