Vælg en side

I Sinding mellem Herning og Holstebro boede der engang en dreng, der hed Torval ogrigfog Poulsen – i hvert fald ifølge folketællingen fra 1901. Hvad han virkelig hed, og hvordan han havde fået sit usædvanlige navn, var lidt af et mysterium.

De fleste slægtsforskere kender til problematikken, når man ikke kan finde næste led i stamtræet, eller når et navn enten er sjældent eller så ulæseligt, at det er uforståeligt. Med digitale kirkebøger vil de kommende generationer næppe få det problem – her bliver udfordringen i stedet for at undgå virus og computernedbrud. Det var på mange måder lettere, dengang Jens Nielsen fulgte efter Niels Jensen, hvis far også hed Jens Nielsen, og kirkebøgerne var skrevet i hånden med en mere eller mindre læselig penneføring.

Under arbejdet med Den lille guide til Sinding kirkegård i foråret stødte jeg på et af de navne, som ikke gav nogen mening. Åbenbart gjorde det heller ikke det for samtiden, for i folketællingen fra Sinding sogn i 1901 har protokolføreren skrevet Torval ogrigfog Poulsen – med lille o. Det var en dreng født 16. september 1894. Han havde tre brødre, Dres Kristen, Martin og Kristen, og forældrene var landmand Poul Kristensen og hustru Severine Kristensen, der også ernærede sig som væver. Sådan et mysterium skulle naturligvis undersøges, selv om det ikke var det, jeg var i gang med. Nogle gange er en overspringshandling alt for fristende.

Det viste sig, at drengen var døbt Thorvald Aurelius Fogh Povlsen, og bemærk her forskellen mellem Poulsen og Povlsen, som præsten og folketælleren fik skrevet forskelligt. Broderen Dres Kristen var også døbt Andreas Kristian, og præsten skrev også Poulsen og Povlsen forskelligt i kirkebogen.

Hvorfor Thorvald Aurelius Fogh Povlsen fik to mellemnavne, der var så specielle i forhold til brødrenes navne, kunne jeg ikke forstå. Aurelius var sandsynligvis inspireret af den romerske kejser og filosof, Marcus Aurelius, som levede 121-180 e.Kr. og var kejser 161-180 e.Kr. Det var ikke usædvanligt, at børn fik navne inspireret af den græske og romerske oldtid, men det var specielt, at det kun gjaldt et af dem.

Da jeg søgte på navnet, viste det sig, at drengen var opkaldt efter den tidligere amtsforvalter i Holstebro, Adolph Thorvald Aurelius Fogh. Han døde i 1892, det vil sige to år før navnefællens fødsel, og han havde forbindelse til familien.

Amtsforvalteren blev gift tre gange, og anden gang var i Ørre Kirke med Ane Christine Poulsen. Hun var født i Tvis ved Holstebro 30. maj 1860. Hendes forældre var indsidder Poul Christensen og hustru Kirstine Jensen. Ane Christine Poulsen døde i 1891, året før sin mand, som dog nåede at gifte sig igen en tredje gang.

Hendes far var samme Poul Christensen eller Kristensen, som senere blev far til Thorvald Aurelius Fogh Poulsen. Han var flyttet fra Tvis til Sinding i 1862, var veteran fra 1864 og blev gift to gange, først med Kirstine Jensen (Ane Christines mor) og dernæst med Severine Kristensen (Thorvald Aurelius Foghs mor). Den yngste Thorvald Aurelius blev dermed opkaldt efter sin afdøde halvsøsters afdøde mand, og pludselig gav mellemnavnet mening.

Rigsarkivet affotograferer og digitaliserer løbende arkivalierne, og jeg er en flittig bruger af dem. Selv om der er en særlig charme ved at sidde på læsesalen blandt fagfæller og andre historisk interesserede, er det unægtelig lettere at have digital adgang på alle tider af døgnet, når man falder over en fristende overspringshandling.

Folketællingen fra 1901.
Folketællingen fra 1901. Torval origfog Poulsen er nummer 5 i familien.

Kilder
https://www.sa.dk/brug-arkivet/arkivalieronline