Dette glas har tilhørt Winston Churchill. Foto: Charlotte Lindhardt.

 

På en prominent plads i vores hjem står et særligt whiskyglas. Det har nemlig tilhørt den engelske statsmand og en af vores største helte, Sir Winston Churchill (1874-1964). Glasset betyder noget særligt for os, for igennem dette whiskyglas føler vi os forbundet til en stor statsmand, som modsagde nazisterne længe før, mange andre tog dem alvorligt, og som stod i spidsen for et Storbritannien, der i begyndelsen kæmpede alene mod Adolf Hitler og nazismen.

Men hvordan er dette glas kommet fra Downing Street 10 i London til et parcelhus i Herning? Vi har fået glasset af min mands far, Jørgen Lindhardt, som igen har arvet det efter sin far, Jens Larsen. Sidstnævnte var læge i Randers og blev senere overlæge på og leder af Ørsted Sygehus på Djursland.

Under 2. Verdenskrig boede Jens Larsen sammen med sin første hustru, Else Fanny Lindhardt, i en stor herskabslejlighed i Randers – lige over Løve-Apoteket i Torvegade – sammen med børnene Kirsten og Jørgen og et par tjenestefolk. Jens Larsen var ikke medlem af modstandsbevægelsen, men han og hustruen skjulte i løbet af Besættelsen flere modstandsfolk i lejligheden. En af dem var Flemming B. Muus (1907-1982), som var major og i perioder leder af SOE i Danmark. SOE står for Special Operations Executive, og det var den britiske hærs hemmelige tjeneste i udlandet. Flemming B. Muus var bl.a. faldskærmschef, og han stod for at opbygge den danske modstandsbevægelse.

Selv om lejligheden lå lige over for Hotel Randers og midt i den nuværende gågade, blev lægeparrets illegale aktiviteter aldrig opdaget. De husede flere forskellige modstandsfolk, og Flemming B. Muus boede der ad flere omgange. En af gangene efterlod han en farverig badekåbe med brede grønne og gule striber. Den beholdt Jens Larsen, og badekåben gik i arv til min svigerfar, som stadig bruger den i sommerhuset.

Flemming B. Muus var flere gange i England og deltog i møder med Winston Churchill. Ved deres sidste møde drak de whisky, og Flemming B. Muus bad om at måtte beholde Churchills glas som et minde. Da krigen var slut, holdt han kontakten med Jens Larsen, og som tak for hjælpen under krigen fik min mands farfar dette glas. Efter hans død i 1991 arvede sønnen, Jørgen Lindhardt, glasset. Han lever heldigvis stadig i bedste velgående og har nu givet glasset videre til sin søn, Christian Lindhardt.

Flemming B. Muus var også medlem af Danmarks Frihedsråd. Foto: Nationalmuseets modstandsdatabase.

Kilder

Om Flemming B. Muus i Nationalmuseets modstandsdatabase: http://modstand.natmus.dk/Person.aspx?13643

Besøg Churchill War Rooms i London: https://www.iwm.org.uk/visits/churchill-war-rooms

Oplysninger fra Jørgen Lindhardt.